top of page
Search
  • FABIOLA SOFÍA MASEGOSA

L'EFECTE MATEU


Opinió

Publicat al Periòdic el 16.03.2016

Aquesta vegada vull parlar-vos una mica de com afecta la nostra manera de llegir als nostres estudis, ja que llegir bé és molt important, especialment si vols aconseguir superar amb més facilitat els teus estudis o ajudar a aconseguir-ho als teus fills.

Però, què té a veure amb tot això l’efecte Mateo?

L’efecte Mateu, promulgat per primera vegada pel sociòleg Robert K. Merton, és la denominació sociològica d’un fenomen d’acumulació de béns, riquesa o fama, simplificat a la frase «el ric es fa més ric i el pobre es fa més pobre». Aquest terme té el seu origen en la cita de Mateu inclosa al capítol 13, verset 12 de la Bíblia: «Perquè al qui té, se li donarà més i tindrà en abundància, però al qui no té, fins i tot el que té li serà pres».

Dins el món educatiu, aquest terme s’aplica a certs desordres en la lectura i l’escriptura. Així, es determina que aprenentatges prematurs amb èxits primerencs en habilitats lectores generalment donen lloc a posteriors èxits en lectura al llarg del creixement; mentre que fracassos en l’aprenentatge de la lectura abans del tercer o quart any d’escolarització poden ser indicatius de problemes que es mantindran al llarg de la vida, en l’aprenentatge de noves habilitats lectores. Però això es produeix, no perquè la lectura no es pugui aconseguir millorar, sinó perquè els nens que fracassen en lectura acaben per llegir menys i, de vegades a la força, augmentant d’aquesta manera la diferència entre ells i els seus companys. Posteriorment, quan els estudiants necessiten llegir per aprendre, les seves dificultats lectores generen problemes amb la majoria de les matèries que han d’aprendre. En aquest sentit, van quedant més i més relegats a les pitjors qualificacions escolars, donant lloc a una major taxa d’abandonament escolar.

Dins de l’educació dels adults aquest terme es refereix al fenomen pel qual els adults que tenen els més elevats nivells d’educació primària són més propensos a continuar amb els seus processos de formació i aprenentatge, mentre que aquells amb els més baixos nivells d’educació primària tenen una menor tendència a continuar amb estudis reglats superiors.

Per això, si volem aconseguir que els nostres fills siguin d’adults uns bons lectors, hauríem d’intentar incentivar en ells el màxim possible l’afició per la lectura des de ben petits i evitar les experiències desagradables. Això s’aconsegueix triant bé el nivell adequat de les seves lectures d’acord amb la seva edat i ajudant-los i motivant-los perquè puguin endinsar-se amb més facilitat dins d’aquest fascinant món que constitueix la lectura.


2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page