top of page
Search
  • FABIOLA SOFÍA MASEGOSA

Dia Mundial de la poesia


Opinió

Publicat al Periòdic d'Andorra 09.03.2016

El 21 de març es celebra el Dia Mundial de la Poesia. Però, què és la poesia? Poesia és la

manifestació més gran i emotiva de la bellesa i del sentiment estètic a través de la paraula. La poesia es troba a tot arreu, a la teva vida quotidiana, a la tristesa i la alegria, al teu barri, al cel cobert, al resplendor del sol o de la lluna, en totes les coses hi ha poesia.

El més important en llegir poesia no és obsessionar-se amb desxifrar-la, sinó saber gaudir-la, sentir-la, i intuir-la. A la poesia reconforta sentir el seu ritme, la seva música, la seva sonoritat, els seus jocs de paraules que de vegades ens enlluernen, les imatges fascinants que ens ofereix. I també els seus enigmes. El poema et proporciona lectures entre línies i activa el teu subconscient en utilitzar simbolismes i metàfores, és a dir, li proposa a la teva imaginació nous escenaris als quals desembolicar-se.

Algunes persones davant l’aparent dificultat que comporta llegir un poema es demanen: «Per què llegir poesia?». Doncs, perquè la poesia et fa pensar, et desafia a que la comprenguis i al fet que interpretes el que l’autor et vol dir. Llegir poesia, per tant, és cultivar la nostra part més elevada i, precisament per això, llegir poesia és més costós de llegir prosa. Però, com a compensació, la poesia ens fa molt més humans i capaços de sentir totes les sensacions que es troben al nostre voltant.

La poesia pot ajudar als que l’escriuen o llegeixen a afinar el sentit de l’empatia, enriquint la seva escala de grisos, entenent i acceptant la complexitat de la realitat interior i la que ens envolta. La poesia és un mètode d’introspecció, una manera de mirar, de tractar d’entendre d’una manera diferent les coses que ens envolten, d’entendre el món, a la pròpia persona i el proïsme. Un punt de trobada per a la recerca racional i la recerca intuïtiva, la metafísica, la incertesa de l’existència, la conjectura, el misteri.

Llegir i escriure poesia també expandeix la nostra creativitat. Al cap i a la fi, esprémer el cervell per donar forma finita i precisa, utilitzant una convenció limitada i imperfecta com el llenguatge, a idees i sensacions complexes, a tot un món on tenen cabuda la precisió, però també el concepte de nombre infinit o tots els estels que hi al cel, és un mètode efectiu i pautat per afinar la nostra capacitat cognitiva. Fent poesia podem augmentar també la nostra capacitat per associar idees, desmuntar dogmes, etc.

Per acabar, us invito a gaudir el dia 17 de març a les 8 del vespre a la sala del consell del Comú d’Encamp de la celebració d’aquesta data amb una lectura de poemes i el recital Estellés. Perquè cap moment és dolent per endinsar-se en el màgic món d’un poema.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page