top of page
Search
  • FABIOLA SOFÍA MASEGOSA

L'ART PER ALS MÉS PETITS


Opinió

Publicat al Periòdic d'Andorra el 14.09.2016

Les manualitats o el dibuix són considerats, per molts pares i fins i tot professors i centres educatius, com a assignatures secundàries dins de la formació dels alumnes. Però, en realitat, l’art juga un paper més important per a la seva formació del que pensem. Així, la pregunta que ens hauríem de fer seria: Què aporta l’art en el desenvolupament dels nens?

Perquè pintar, dibuixar, tocar un instrument musical, modelar, cantar, etc., són activitats bàsiques per al desenvolupament biològic, educatiu i emocional dels nens. Però són, a més, una necessitat espiritual. A través d’elles aprenen a explorar el medi que els envolta, adquireixen consciència de si mateixos i dels altres.

Per mitjà de l’art afavorim el seu desenvolupament de la motricitat, els músculs més petits, la coordinació mà-ull, la lateralitat i el sentit del ritme es desenvolupen, fet que els portarà a aconseguir un major control del seu cos. Així mateix, les activitats artístiques els ajuden en les experiències de l’aprenentatge escolar perquè amb elles els nens aprenen, entre d’altres, a utilitzar conceptes espacials i cromàtics treballant així el desenvolupament mental. A més, s’ha comprovat que l’art beneficia el desenvolupament emocional en propiciar l’acceptació d’un mateix amb els seus errors, possibilitats i límits.

Així mateix, l’experiència de l’art s’afavoreix i estimula els sentits dels nens i es promou en ells el desenvolupament perceptiu. Comprovem així que l’art és beneficiós en tots els aspectes per al nen, per això hem de deixar que experimenti i creï lliurement deixant-lo expressar tot el que porta dins seu.

A més de la creació i expressió artístiques pròpiament dites, hi ha una altra activitat amb la qual els adults poden contribuir al fet que els nens s’acostin a l’art i arribin a entendre-ho. En crear la seva pròpia obra, els nens exploren el món que els envolta, però també poden descobrir-lo en les obres dels altres o a la mateixa naturalesa, fet que pot obrir-los el camí per arribar a apreciar l’art com a part de les seves vides, perquè la afició a l’art és un èxit i un plaer que dura tota la vida. Comentar amb un nen un quadre, una escultura o una façana barroca pot semblar pretensiós i fins i tot pedant. No obstant això, ningú com els nens, que tenen els sentits i la percepció tan oberts i estan acostumats a escodrinyar tot el que els envolta, té millor disposició per a això. Intercanviar punts de vista sobre el que veiem en museus, al carrer o a la mateixa naturalesa és una forma senzilla de que els més petits adquireixin una incipient base de coneixements sobre la qual desenvolupar una futura afició artística.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page